Mariëndaal, spoorwegviaduct noord
Mariëndaal, spoorwegviaduct zuid. Alleen de top rest nog tussen de brandnetels.
Utrechtse weg. De Arnhemse loco-burgemeester Gd. Kuiper onthulde deze (toen) gloednieuwe grenspaal op 13 juli 1983 aan de Utrechtseweg, in het kader van de viering van Arnhems 750ste verjaardag. De paal is een geschenk van Huissense steenhouwers, de gebroeders Grillo. Aan de ene zijde het wapen van Arnhem, de andere kant Renkum.
Het wapen van Arnhem. De naam Arnhem is waarschijnlijk afkomstig van Arendheim, wat het wapen sprekend zou maken. Oude zegels van de stad, uit 1281, de 14e eeuw en 1509 vertonen allen een dubbele adelaar. De adelaar komt eveneens voor op munten van graaf Otto II van Gelre. De burgemeester stuurde in een brief van 26 april 1815 een tekening mee van het wapen.
Het is ook mogelijk dat het wapen afgeleid is van het wapen van de familie Van Arnhem. Deze familie voerde in zilver een eenkoppige adelaar van keel. Leden van het geslacht Van Arnhem komen al voor als ministeriaal (hoge ambtenaar) aan het hof van Hendrik en Otto I van Gelre in 1177. Latere van Arnhems hadden eveneens hoge posities aan het hof en, in de 13e eeuw, ook in de stad. Leden van het geslacht Van Arnhem zegelen ook in 1233 de oorkonde waarbij Arnhem stadsrechten verkrijgt.